Listový salát s prosciuttem crudo, burratou a pestem
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
200g
MCH Prosciutto crudo1g
vařená červená řepa100g
MCH trhané saláty mix50g
Polníček50g
Kroupy ječné velké100g
Ořechy lískové, jádra500g
Burrata stracciatella400g
Avokádo čerstvé1g
Šťavel purpurovýBazalkové pesto:
300g
Olej olivový10g
Piniové oříšky75g
Bazalka čerstvá10g
Česnek čerstvý50g
Grana Padano strouhaný3g
Sůl kamenná1g
Šťavel purpurovýPostup přípravy
Příprava pesta (cca 8 minut):
Piniové oříšky rozprostřeme na gastronádobu s pečicím papírem a pečeme je na 175 °C asi 7 minut. Do sekacího stroje vložíme omyté a odstředěné lístky bazalky, oloupané stroužky česneku, nastrouhaný parmezán, opražené piniové oříšky, olivový olej a vše rozmělníme na jemnou pastu, kterou mírně ochutíme solí.
Příprava krup (cca 45 minut):
Propláchnuté kroupy vložíme do velkého množství osolené vody a vaříme na skus. Kroupy propláchneme a mírně pokapeme olivovým olejem.
Příprava salátu (cca 10 minut):
Listové saláty omyjeme ve studené vodě a v centrifuze odstraníme přebytečnou vodu. Burratu necháme okapat. Avokádo podélně překrojíme, vyjmeme pecku a pomocí lžíce vyjmeme celou polovinu dužiny. Při servírování nakrájíme na výseče.
Příprava salátu (cca 10 minut):
Příprava ořechů (cca 8 minut): Na plech s pečicím papírem nasypeme oloupaná ořechová jádra a pečeme v konvektomatu na 165 °C cca 7–8 minut. Poté jádra rozdrtíme na větší kousky.
Příprava ořechů (cca 8 minut):
Na plech s pečicím papírem nasypeme oloupaná ořechová jádra a pečeme v konvektomatu na 165 °C cca 7–8 minut. Poté jádra rozdrtíme na větší kousky.
Dohotovení salátu (cca 5 minut):
Na studený servírovací talíř aranžujeme postupně listové saláty, posypeme je kroupami, následně přeložíme kousky burraty a doplníme opraženými kousky lískových ořechů. Nakonec salát pokapeme pestem a naaranžujeme prosciutto crudo.
Komentář kuchaře:
Možná varianta je, že listové saláty ochutíme pestem a poté přeložíme kousky sýra, plátky prosciutto crudo a posypeme drcenými jádry.