Slaný melounový salát
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1/2
vodní meloun bez pecek50ml
vinný ocet1
lžička sůl1
lžíce třtinový cukrčerstvé bylinky (bazalka, kopr)
50ml
olivový olej1
lžíce hrubozrnná hořčice1
lžíce med1/2
citron - šťávarukola
2
nakládaná šalotka (připravím si je v nálevu z melounů)1
hrst vlašské ořechycherry rajčata
jahody (nemusí být)
jedlé kytky (nemusí být)
Postup přípravy
Krok 1
Meloun, nejlépe bezpeckový, zvenčí očistím od kůry a získám celý vnitřek. Ten podélně nakrájím na celá kolečka.
Krok 2
Připravím si směs na marinování – smíchám vinný ocet, třtinový cukr a sůl. Jednotlivá kolečka obalím ve směsi, každé kolečko vložím do pytlíku na vakuování a zavakuuji. Pokud nemám vakuovačku, pevně kolečka obalím potravinovou fólií, naskládám do misky a dám do lednice odležet alespoň přes noc, ideálně na 1–2 dny.
Krok 3
V den servírování si připravím dressing – smíchám olivový olej s hořčicí, medem a vše dochutím šťávou z citronu. Ochutnávám. Dressing by měl být výrazný, chuť doladím dle sebe.
Krok 4
Vybalím marinovaný meloun, a pozor, šťávu z něj zachytím do rendlíku. Nechám ji převařit, přidám vinný ocet na zvýraznění, do nálevu nasypu na proužky nakrájenou šalotkua nechám chvíli marinovat. Šalotky zkřehnou, ztratí cibulovou chuť a stanou se kyselejšími.
Krok 5
Na servírování si připravím velké mělké talíře, na každý položím plát melounu, zasypu ho čerstvou rukolou, na půlky nebo čtvrtky nakrájenými rajčátky a proužky naložené
šalotky. Já jsem použila i na plátky nakrájené zelené jahody. Vše zakápnu připraveným dressingem. Až pak dozdobím nasekanými opečenými vlašskými ořechy a natrhanými bylinkami (kopr a bazalka).
Salát nikdy nedělám předem, ale těsně před podáváním. Jenom tak působí čerstvě. Nevyplatí se ho připravovat do zásoby, vždy ho chystám dle potřeby a postupně rozbaluji i naložený vakuovaný meloun.
šalotky. Já jsem použila i na plátky nakrájené zelené jahody. Vše zakápnu připraveným dressingem. Až pak dozdobím nasekanými opečenými vlašskými ořechy a natrhanými bylinkami (kopr a bazalka).
Salát nikdy nedělám předem, ale těsně před podáváním. Jenom tak působí čerstvě. Nevyplatí se ho připravovat do zásoby, vždy ho chystám dle potřeby a postupně rozbaluji i naložený vakuovaný meloun.
Tip:
Meloun v salátu každého překvapí, nečeká kombinaci sladkého se slaným, a je skvělým osvěžením letního salátu. Můžete udělat i jednodušší verzi salátu s melounem. Zkuste smíchat salát polníček, na kostky nakrájený gala meloun (zelený nebo oranžový), cherry rajčátka a vše zalijte zálivkou, kterou připravíte smícháním olivového oleje s balsamico octem a solí. To je vše! Zaručuji, že si tento salát zamilujete. Hodí se jako příloha ke grilovanému masu nebo si ho vylepšete grilovaným halloumi sýrem a máte hotové skvělé hlavní jídlo.