Slaný melounový salát

Slaný melounový salát
Doba přípravy30 min (marinování 1 den)
NáročnostVelmi lehká
Počet porcí4

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
1/2
vodní meloun bez pecek
50ml
vinný ocet
1
lžička sůl
1
lžíce třtinový cukr
čerstvé bylinky (bazalka, kopr)
50ml
olivový olej
1
lžíce hrubozrnná hořčice
1
lžíce med
1/2
citron - šťáva
rukola
2
nakládaná šalotka (připravím si je v nálevu z melounů)
1
hrst vlašské ořechy
cherry rajčata
jahody (nemusí být)
jedlé kytky (nemusí být)

Postup přípravy

Krok 1
Meloun, nejlépe bezpeckový, zvenčí očistím od kůry a získám celý vnitřek. Ten podélně nakrájím na celá kolečka.
Krok 2
Připravím si směs na marinování – smíchám vinný ocet, třtinový cukr a sůl. Jednotlivá kolečka obalím ve směsi, každé kolečko vložím do pytlíku na vakuování a zavakuuji. Pokud nemám vakuovačku, pevně kolečka obalím potravinovou fólií, naskládám do misky a dám do lednice odležet alespoň přes noc, ideálně na 1–2 dny.
Krok 3
V den servírování si připravím dressing – smíchám olivový olej s hořčicí, medem a vše dochutím šťávou z citronu. Ochutnávám. Dressing by měl být výrazný, chuť doladím dle sebe.
Krok 4
Vybalím marinovaný meloun, a pozor, šťávu z něj zachytím do rendlíku. Nechám ji převařit, přidám vinný ocet na zvýraznění, do nálevu nasypu na proužky nakrájenou šalotkua nechám chvíli marinovat. Šalotky zkřehnou, ztratí cibulovou chuť a stanou se kyselejšími.
Krok 5
Na servírování si připravím velké mělké talíře, na každý položím plát melounu, zasypu ho čerstvou rukolou, na půlky nebo čtvrtky nakrájenými rajčátky a proužky naložené
šalotky. Já jsem použila i na plátky nakrájené zelené jahody. Vše zakápnu připraveným dressingem. Až pak dozdobím nasekanými opečenými vlašskými ořechy a natrhanými bylinkami (kopr a bazalka).

Salát nikdy nedělám předem, ale těsně před podáváním. Jenom tak působí čerstvě. Nevyplatí se ho připravovat do zásoby, vždy ho chystám dle potřeby a postupně rozbaluji i naložený vakuovaný meloun.
Tip:
Meloun v salátu každého překvapí, nečeká kombinaci sladkého se slaným, a je skvělým osvěžením letního salátu. Můžete udělat i jednodušší verzi salátu s melounem. Zkuste smíchat salát polníček, na kostky nakrájený gala meloun (zelený nebo oranžový), cherry rajčátka a vše zalijte zálivkou, kterou připravíte smícháním olivového oleje s balsamico octem a solí. To je vše! Zaručuji, že si tento salát zamilujete. Hodí se jako příloha ke grilovanému masu nebo si ho vylepšete grilovaným halloumi sýrem a máte hotové skvělé hlavní jídlo.
Made by Kristina

KRISTÍNA NEMČKOVÁ

Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Salad
Další recepty salátů

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je