Zdraví na talíři, které chutná, takové bylo téma letošního již osmého ročníku soutěže o Nejlepší školní oběd 2017. Ve finále soutěže, které se uskutečnilo v makro Akademii v pražských Stodůlkách, bojovalo 10 týmů z celé České republiky. Vítězné menu připravil kuchařský tým Mateřské a základní školy Petrohrad, Černčice. Stříbro si odnesla jídelna Základní školy Český Brod, Žitomírská, na třetím místě se umístily kuchařky ze Základní školy Mánesova Otrokovice. Generálním partnerem soutěže je společnost makro.
Porotu i žáky základních škol okouzlila vítězná škola z Petrohradu s menu složeným z jarní zeleninové polévky s bramborem, hovězích závitků s řapíkatým celerem a mrkví a tvarohovým dezertem s borůvkami bez mouky. Druhé místo obsadila Základní škola Český Brod, Žitomírská s krémovou polévkou z pečeného celeru, krůtím závitkem se špenátem a lučinou, staročeským bramborovým pyré a salátem s mrkví a bio sezamovou emulzí. Jako dezert podávala škola špaldové řezy z červené řepy a ořechy. Bronzový pohár převzala Základní škola Mánesova Otrokovice, která soutěžila s krémovou polévkou z pečeného květáku se sójovou smetanou, pečeným lososem ,,Gorbuša" s opraženými mandlovými lupínky a bulgurem, quinou a grilovanou zeleninou, lehkým salátem z polníčku a jogurtovým dezertem z červené řepy s banánem a chia semínky.
„Předložená soutěžní menu byla pestrá, moderní a velmi chutná. V pokrmech byly zařazeny netradiční potraviny vhodně zkombinované s klasickými surovinami. Kuchařské týmy předvedly velmi profesionální práci a nyní nás čeká náročný úkol naučit jíst tyto pokrmy děti v jídelnách,“ hodnotí finálové kolo Alena Strosserová, hlavní organizátorka soutěže.
Každý soutěžní tým tvořili vedoucí dané školní jídelny a jeden až dva pracovníci provozu. Na přípravu 20 porcí měly týmy dvě hodiny. Všechna přihlášená menu musela splňovat normou stanovený limit 34 korun za polévku, hlavní jídlo a dezert. Důležitým kritériem byly také přísné nutriční nároky. Aby se menu mohlo přihlásit do soutěže, muselo se nacházet na pravidelném jídelním lístku školní jídelny a patřit mezi oblíbené pokrmy malých strávníků. V prvním korespondenčním kole hodnotila zaslané obědy odborná porota. Posuzovala vhodnost použitých surovin a jejich vyváženost, nutriční hodnoty, technologický postup přípravy a samozřejmě i chuť a barevnou lákavost pokrmů.
„Soutěžící dnes předvedli obdivuhodný výkon, protože připravit celé menu za 34 korun a splnit veškeré požadavky na školní oběd není vůbec jednoduché. Některé z dnešních pokrmů by se mohly podávat i v restauracích. Na obědech bylo znát, že se jídelny snaží pracovat s kvalitními a čerstvými surovinami,“ sdělil Petr Stádník, člen poroty a šéfkuchař makro ČR, který má zkušenosti z několika michelinských restaurací. „Jídelny by obecně měly začít používat méně soli, cukru a mouky a vařit více s obilovinami nebo luštěninami. Soutěžní týmy jsou důkazem, že se jim to daří čím dál více.“
Tříchodové menu finálových týmů hodnotili odborníci na výživu a stravování, zástupce Asociace kuchařů a cukrářů, zástupce generálního partnera velkoobchodu makro ČR a medií. Hodnotili nejen odborníci, důležitými porotci byli také malí strávníci, pro které jsou obědy určeny v první řadě.
Rostoucí trend zájmu o čerstvé a sezónní suroviny potvrzuje i velkoobchodní síť makro ČR, kde nakupuje velká část českých školních jídelen. „Mezi našimi zákazníky z řad školních kantýn jsou stále oblíbenější méně tradiční a trendy suroviny. Samozřejmostí se stává příprava zeleninových pyré a nebojí se například ani řepy. Mezi nejpopulárnější ryby patří treska nebo sumeček africký,“ uvádí Petr Stádník. „Kvalita každé kuchyně se odvíjí od toho, jaké ingredience používá. Bohužel je stále oblíbená i konzervovaná zelenina, která kuchařům usnadňuje přípravu. Na příkladu soutěžních obědů je vidět, že čerstvé suroviny jsou vždy lepší a ani školní jídelny se jim už nevyhýbají,“ uzavírá.