Tisková zpráva, 4. 9. 2023
Přibližně 1,5 tuny českého česneku
z letošní sklizně se postupně dostane k zákazníkům makro ČR
z řad restaurací, bister a dalších gastronomických provozů. Jde o výsledek
intenzivní roční spolupráce velkoobchodu s producentem z Polabí
v rámci Iniciativy ČESKÉ POLE, jejímž cílem je rozvíjet tradiční produkty
českého zemědělství a usilovat o jejich místo v české kultuře a gastronomii. Po
bramborách a křenu se tak podpory dočká další plodina, kterou lidé na území
dnešního Česka využívají už po staletí. „Ve spolupráci s rodinnou
farmou BulKo z Polabí jsme vybrali české odrůdy Bjetin a Slavin. Naši
zaměstnanci je loni v říjnu osobně pomáhali sázet a každý, kdo je u nás ve
firmě do Iniciativy ČESKÉ POLE zapojen, se nemohl dočkat až budeme palice
česneku doopravdy držet v rukou. Teď vše záleží na tom, jak se osvědčí
v kuchyních našich gastro zákazníků,“ uvádí vedoucí komunikace
makro ČR Martin Čivrný.
Odrůdy Bjetin a Slavin se kromě své
chuti vyznačují v porovnání s jinými odrůdami také vysokou výnosností
a odolností vůči nepřízni počasí. Pěstitelé jsou tak méně závislí na dodržení
přesného termínu sklizně. V kuchyni se skvěle hodí do salátů či
k dochucení masa, polévek a omáček. Rozeznat je od sebe lze zejména podle
počtu stroužků v jedné cibulce. Zatímco Bjetin má běžně 8 stroužků na
cibulku, vyznačuje se smetanovou až mírně nafialovělou barvou suknic a je
jedinou odrůdou v EU, jež nevadí osobám s onemocněními žlučníku, Slavin vyniká
atraktivním fialovým zabarvením a na jednu jeho cibulku připadá 10 až14
stroužků.
Podle obecné klasifikace patří Bjetin i
Slavin do skupiny paličáků. Obě odrůdy jsou nyní v obchodech dostupné
pouze v síti makro ČR. „Obě odrůdy
česneku jsme vysadili koncem listopadu, kdy teplota půdy trvale klesla pod 9
°C. Díky mírné zimě přezimoval česnek skvěle a již na začátku března měl dobře
narostlou nať. Také v dubnu bylo naštěstí počasí mírné a nepřišly žádné
mrazy, které by česnek poškodily. Výnos česneku ale bohužel ovlivnilo sucho
během května a června, a proto není tak vysoký, jak bychom si přáli,“ popisuje
Jan Jindra, vedoucí nákupu čerstvých a ultračerstvých potravin makro ČR,
že počasí naštěstí nemělo díky odolnosti vybraných odrůd vliv na silnou chuť a
výraznou vůni česneku.
V minulosti produkce česneku na českém území i přes
občasné výpadky pokrývala spotřebu celé země. Ještě na přelomu tisíciletí se
zde vypěstovalo přes 7 000 tun této tradiční plodiny. Poté došlo
k výraznému poklesu v důsledku především čínského dovozu, který byl
až o polovinu levnější. Pěstování česneku v této době ukončilo velké
množství drobných producentů a jejich ztrátu se i přes částečnou renesanci mezi
lety 2010 a 2020 dosud nepodařilo nahradit. Iniciativa ČESKÉ POLE se bude
podporou tuzemského česneku zabývat dlouhodobě a nezůstane jen u těchto dvou
odrůd. Do budoucna se zaměří také na další české odrůdy.
Kvalitu, chuť, čerstvost a jednoduchost zpracování aktuální
sklizně česneku senzoricky otestovali odborníci z makro akademie a
oddělení kvality společnosti makro. Testování jednoznačně prokázalo, že česnek se
dobře loupe a příjemně silně voní. Výrazná chuť je dostatečně ostrá a česnek má
po tepelné úpravě velmi dobrou texturu – není blátivý. Mezi oběma odrůdami jsou
jen nepatrné rozdíly. „Slavin je za syrova lehce výraznější, ale profilově
jsou si chutí i vůní velmi podobné. Pravé české odrůdy z polabské produkce
mají při přípravě pokrmů navíc výhodu v tom, že pro dosažení obdobné
chuťové intenzity stačí použít až o polovinu méně stroužků ve srovnání
s česnekem z dovozu. Oproti klasickému česneku navíc nemají po
kuchyňském zpracování tendenci hořknout. V pokrmech je lze využít
především při přípravě oblíbené česnečky i do řady dalších jídel, jako je
například hovězí na česneku nebo cmunda, které pravé české odrůdy svou chutí a
vůní zvýraznily a povýšily na úroveň, které nebylo možné za využití dosud
dostupného česneku dosáhnout. Největší změny si všimneme u klasického tataráku,
kde chuť a vůni česneku na topinkách vnímáme o to intenzivněji, protože
neprochází tepelnou úpravou,“ popisuje Marek Lojda, šéfkuchař makro
akademie.
Světovým lídrem
v produkci i exportu česneku je Čína, kde se této plodiny v roce 2018
vypěstovaly více než dva miliony tun a naprostá většina sklizně se následně vyvezla. * Právě čínský česnek se společně s
argentinským do zemí EU dováží nejvíce. Největším dovozcem česneku do České
republiky je v současnosti Španělsko, které je zároveň největším evropským
producentem. **
„Český česnek dlouhodobě trpí pod tlakem dovozu ze zahraničí. Ne každý
pěstitel se mu chce věnovat, protože je to náročná plodina. Přesto si myslíme,
že má smysl jeho produkci na českých a moravských polích podporovat, jelikož má
nezastupitelné místo v české gastronomii. Věříme, že každý návštěvník
dobré restaurace ocení, když mu k tataráku s topinkou dají čerstvý,
voňavý a chutí silný český česnek. Ať už je to Čech či turista,“ uzavírá Čivrný.
*Zdroj:
Publikace Agrární komory České republiky, ČESNEK (Allium sativum L): odrůdy,
agrotechnika posklizňové zpracování, str. 10, obr. 2
**Zdroj:
https://agriculture.ec.europa.eu/farming/crop-productions-and-plant-based-products/fruit-and-vegetables/garlic_cs
Pro více
informací kontaktujte:
Pavla
Pokorná
FleishmanHillard
tel.: +420 777 228 276
e-mail: pokorna@fleishman.com
www.ceskepole.cz[No text in field]