„Dnes se nám povedlo
něco neuvěřitelného. Na jeden den jsme pod jednu střechu dostali odborníky a
specialisty ze všech koutů České republiky, aby společně hovořili o důležitosti
na první pohled tak obyčejné plodiny – brambory. My v makro jsme
přesvědčeni o tom, že si brambory zaslouží udržet své čestné místo v české
kultuře jídla. A stojí za to o nich hovořit napříč sektory, aby si zachovaly
významnou a důstojnou roli v české gastronomii,“ popisuje vedoucí komunikace makro ČR
Martin Čivrný.
V úvodu
nabitého programu vystoupil mimo jiné také ministr zemědělství Zdeněk Nekula,
který udělil akci svou záštitu. „Erteple, kobzole, zemáky či brambory. Je
jedno, jak se jim říká, že mají odlišné pojmenování, důležité je, že jsou všude
stejně oblíbené a nemohou chybět v žádné kuchyni. Považuji za důležité, aby si
spotřebitelé vybírali brambory z naší domácí produkce. Proto vítám každou
iniciativu na podporu jejich pěstování. Věřím, že může být příkladem dobré
praxe, jak propojovat segmenty pěstování, obchodu, gastronomie a koncové
spotřeby. Doufám, že dnešní kongres přispěje také k většímu zájmu o české
brambory a o potraviny z nich,“ uvádí ministr zemědělství Zdeněk Nekula.
Cílem kongresu bylo ukázat bramboru
jako tradiční českou, zdravou, výhodnou a v neposlední řadě chutnou surovinu,
která má své místo v tuzemské kultuře stravování. Proto se organizátor akce,
velkoobchod makro ČR, zeptal na brambory přímo těch, kterých se to týká
– svých zákazníků z řad restaurací, jídelen, hotelů a dalších gastronomických
provozoven**. Pro polovinu z dotázaných brambory znamenají především
chutnou přílohu, avšak celých 91 % si neumí bez této suroviny své podnikání
představit. „V průzkumu jsme zjistili, že restauratéři především kupují
původem české brambory, nezajímají se ale moc o odrůdu nebo varný typ. Na
prvním místě je u nich kvalita a až druhořadá je cena. I tato zjištění pro nás
byla určitým ujištěním toho, že české brambory mají místo v místních
restauracích a poptávka po nich je vysoká. Budeme se proto maximálně snažit
našim zákazníkům vyhovět,“ říká Martin Čivrný.
Akce představila brambory
z mnoha různých úhlů pohledu a na různá témata hovořili odborníci na slovo
vzatí. Například profesorka Jana Dostálová ukázala, že brambory jsou ve
skutečnosti mnohem zdravější, než si většina lidí myslí. Vlastimil Rasocha
představil odrůdy vhodné pro gastronomii. „Pro
mě bylo překvapení, kolik lidí přišlo a brambora je zajímá. Je to evidentně
surovina, která vzbuzuje emoce a jak dnes říkal kolega Richardson z USA – tato
plodina je sexy a měli bychom přejít z toho, že můžeme jíst bramboru na
měli bychom jíst bramboru,“ doplňuje
Rasocha. A nechyběl ani pohled do historie na
význam brambor na českém území v podání historika Martina France. Zkušenosti
s bramborami mezi sebou také sdíleli zástupci různých gastronomických
zařízení v ojedinělé panelové diskusi. Na pódium se sešli představitelé moderní
restaurace, hotelu, bistra i institucionálního stravování.
Kongres Česká brambora
v gastronomii byl organizován jako jedna z dalších aktivit
Iniciativy ČESKÉ POLE. Ta usiluje o to, aby plodiny jako brambory, křen či
česnek měly nadále svoje místo nejen v jídelníčku Čechů, ale také
v rámci domácí zemědělské produkce.
* Průzkum realizovaný v březnu
2023 velkoobchodem makro ČR na vzorku 210 zákazníků tohoto velkoobchodu.
** Průzkum realizovaný v březnu
2023 velkoobchodem makro ČR na vzorku 102 gastronomických zákazníků
tohoto velkoobchodu.
Pro více
informací kontaktujte:
Pavla Pokorná
FleishmanHillard
tel.: +420 777 228 276
e-mail: pokorna@fleishman.com
www.ceskepole.cz