Pod záštitou Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a Ministerstva pro místní rozvoj se setkali zástupci nemocnic, odborníci na veřejné zakázky a dodavatelé kvalitních potravin, aby společně hledali řešení pro moderní a odpovědné nemocniční stravování.
Jedním z hlavních řečníků byl ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR, který zdůraznil, že kvalitní nemocniční strava není luxus, ale klíčový faktor zdravotní péče a navázal na svou nedávnou zkušenost se stravou v nemocnicích: „Chci podpořit změnu stravování v nemocnicích, aby co nejvíce odpovídala potřebám pacientů a budu v tom podporovat i ředitele nemocnic. Jsem rád, že se tomu Ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotní ústav s partnery věnují a odvedli už důležitou práci. Pod mým vedením jsme vloni vydali metodiku k nákupům potravin do nemocnic, aby se pro pacienty nakupovalo kvalitně a udržitelně. Zadal jsem také jako prioritu ministerstva vypracování projektu ke zkvalitnění stravy a nutriční péče v nemocnicích, jehož realizace je už takzvaně „na spadnutí“.
MUDr. Barbora Macková, MHA, hlavní hygienička, ředitelka Státního zdravotního ústavu a předsedkyně Mezirezortní pracovní skupiny pro institucionální stravování, zdůraznila nutnost sjednoceného a odborného přístupu ke stravování v institucích. „Jsem nesmírně ráda, že po necelých dvou letech činnosti má naše skupina za sebou podstatné a hmatatelné výsledky – v roce 2023 byla vydána Metodika poskytování dietní stravy v rámci institucionálního stravování, která slouží jako návod k tomu, jak zajistit stravování dětí, které mají dietní omezení. Pilotním testováním loni prošlo také aktualizované složení spotřebního koše pro školní jídelny, které zajistí vyváženou skladbu jídelníčků a do praxe by mělo být plošně uvedeno v příštím školním roce. Intenzivně se věnujeme také změnám ve stravování pacientů v nemocnicích, jak uvedl pan ministr. Pořádáme workshopy a konference pro zaměstnance nemocnic. Na těchto akcích sdílíme metodickou podporu, dobrou praxi a v rámci činnosti skupiny nabízíme unikát – kurzy pro školní a nemocniční kuchaře s praktickými tréninkem a ukázkami receptů. Chtěla bych tedy velmi poděkovat svým kolegyním a kolegům, kteří na těchto pozitivních změnách intenzivně pracují a jejichž výsledky jsou jasně vidět“, řekla Macková.
Seminář ukázal konkrétní příklady dobré praxe a představil moderní digitální nástroje, které umožňují nemocnicím nakupovat potraviny podle kvality, výživových hodnot a udržitelných kritérií, nejen podle ceny.
Dynamický nákupní systém (DNS) umožňuje průběžně oslovovat dodavatele a nakupovat kvalitní suroviny za férových podmínek.
Moderní metody výběru potravin zohledňují výživové standardy, sezónnost a podporují odpovědné zemědělce.
Transparentní zakázky přinášejí lepší kvalitu potravin a zároveň šetří nemocnicím čas i peníze.
Seminář ukázal, že kvalitní nemocniční stravování nezačíná v kuchyni, ale u způsobu, jak nemocnice nakupují potraviny. Pokud chtějí zlepšit kvalitu jídla, musí nejprve změnit přístup k nákupům – a právě zde hraje zásadní roli makro ČR, které ve spolupráci s jednotlivými členy Mezirezortní skupiny, pomáhá nemocnicím s využitím moderních nástrojů pro transparentní zadávání veřejných zakázek.
„Jsme připraveni pomoci institucím zavést systémy, které zlepší kvalitu stravování a přinesou úspory. Makro ČR není jen dodavatel, ale partner, který jim pomůže přejít na moderní způsob hospodaření s potravinami. Nadále budeme aktivně podporovat školení a odbornou podporu zaměstnanců pracujících v institucionálním stravování“ uzavírá Jiří Nehasil, generální ředitel makro ČR.
Zlepšení nemocniční stravy není otázkou vzdálené budoucnosti. Nové legislativní nástroje i moderní technologie umožňují nemocnicím začít měnit přístup k nákupu potravin okamžitě.
„Dnes už neplatí, že nemocniční strava musí být nevýrazná a nekvalitní. Máme nástroje, které nemocnicím umožní nakupovat čerstvé a výživné potraviny za férových podmínek. Je jen na nás, jak je využijeme,“ shodli se účastníci semináře.
Díky těmto krokům může být nemocniční stravování skutečně součástí léčby – nejen na papíře, ale i na talíři.
***
Velkoobchod makro ČR dlouhodobě poskytuje své služby v prodeji potravinářského i nepotravinářského sortimentu. Za 25 let existence na českém trhu se makro ČR stalo silným a důležitým partnerem restaurací, hotelů a stravovacích zařízení (HoReCa) i nezávislých obchodníků (Traders). Makro ČR má po celé České republice přes 650 000 zákazníků, kteří těží z unikátního multikanálového mixu velkoobchodu. Zákazníci si mohou vybrat, zda budou zboží nakupovat v jednom z velkoformátových obchodů, nebo si ho nechají doručit – vše za pomoci digitálních řešení. Mimo to je makro ČR důležitým hráčem na poli udržitelnosti. Díky iniciativě České pole se makro ČR snaží do české gastronomie vrátit a rozvíjet tradiční produkty českého zemědělství a společně usilovat o jejich místo v české kultuře i gastronomii.