Šokové zchlazovače
Technologie šokového chlazení umožňuje snížit teplotu zpracovaných potravin, a prodloužit tak jejich trvanlivost. Pomocí moderních chladicích zařízení lze vnitřní teploty potravin zchladit z 90 °C na 3 °C za méně než 90 minut. Díky tomuto procesu se doba skladování prodlouží na 5–6 dní bez rizika ztráty kvality.
Šokové zmrazovače
Pro dlouhodobé uskladnění potravin a zachování jejich organoleptických vlastností se využívá technologie šokového mrazení. Během procesu dojde ke snížení vnitřní teploty na -18 °C během krátké doby (max. 240 min). V potravinách se tak vytvoří velmi malé ledové krystalky, které nemají vliv na strukturu, hmotnost, konzistenci, obsah tekutin ani chuť.
Výhody
Technologie šokového chlazení a mrazení je využitelná ve všech gastronomických provozech, jako jsou restaurace, hotely, školní jídelny či nemocniční kuchyně. Procesy umožnují flexibilní a efektivní zpracování potravin a oddělení výrobních procesů od samotného servírování, navíc plně respektují systém HACCP.