Kuchaři ze všech regionů se mohou hlásit do prestižní gastronomické soutěže Bocuse d’Or Česká republika 2016. Vítěz bude mít šanci zúčastnit se evropského kola v Budapešti v květnu 2016 a odtud postoupit do celosvětového finále v Lyonu. Právě francouzské finále je považováno za mistrovství světa v gastronomii. Přihlašování do soutěže bude spuštěno 30. listopadu a potrvá až do 23. prosince 2015. Osm vybraných finalistů se utká v lednu 2016 v pražské makro Akademii.
Soutěž Bocuse d’Or, která se již od svého založení v roce 1987 koná každé dva roky, je celosvětově považována za nejprestižnější událost vysoké gastronomie. Francouzský šéfkuchař a vyznavatel směru nouvelle cuisine, Paul Bocuse, se inspiroval pravidly velkých sportovních událostí a představil světu revoluční soutěž určenou profesionálním kuchařům. Její hlavní myšlenkou je přivést dohromady mladé a nadějné talenty z celého světa, kteří předvedou to nejlepší z moderní gastronomie.
„Soutěž Bocuse d’Or je mimořádnou událostí pro soutěžící i celou gastronomickou scénu. Mladí kuchaři se nebojí kreativních experimentů, které posouvají jejich národní kuchyni dál,“ vysvětluje Marek Raditsch, prezident Bocuse d’Or Česká republika. „Jedním z kritérií, jež porota ve světovém finále posuzuje, je právě odkaz na národní kuchyni soutěžícího.“
Stejně jako v celosvětovém finále i v národním kole soutěže budou kuchaři připravovat dva teplé pokrmy – z ryby a masa. Tématem letošního ročníku jsou jeseter malý s kaviárem a jelení hřbet s kostí. Dodavatelem obou surovin je velkoobchod makro. Soutěžící, kteří mají k dispozici mladého pomocníka, tzv. commis, musí vše připravit ve stanoveném čase 3 hodiny 30 minut. Národní kolo Bocuse d’Or ČR Česká republika 2016 se uskuteční 18. a 19. ledna 2016 v pražské makro Akademii.
„Porota známkuje chuť, prezentaci i originalitu pokrmu. Zajímá ji ale také to, jak soutěžící respektuje ingredience a jakou má výtěžnost. Na závěr dostávají soutěžící body za čistotu svého pracoviště. Body naopak ztrácejí například za nedodržení časového limitu,“ vysvětluje základní pravidla hodnocení Petr Stádník, šéfkuchař makro a člen poroty.
Jak se přihlásit do soutěže Bocuse d’Or ČR Česká republika 2016
Soutěžící se mohou hlásit individuálně či s asistentem, tzv. commis, (ve věku nejvýše 22 let k 24. lednu 2017). Pro přihlášení musí splnit následující podmínky:
- česká národnost
- věk alespoň 23 let (k 24. lednu 2017)
- pracovat v hotelu nebo restauraci
Pro přihlášení je nutné vyplnit přihlášku a připojit profesní životopis a motivační dopis. Veškeré dokumenty je nutné zaslat nejpozději do 23. prosince 2015 (včetně) na adresu tereza.knirova@inspiro-solutions.cz. Z přihlášených zájemců vybere odborná porota složená z profesionálních šéfkuchařů maximálně osm finalistů. Rozhodující pro výběr finalistů jsou profesionální zkušenosti přihlášených a motivační dopis.
Držitelem licence Bocuse d’Or Česká republika je společnost Kampa Group a prezidentem národního kola je šéfkuchař Marek Raditsch. MAKRO Cash & Carry je partnerem soutěže a dodavatelem surovin.
Pro více informací kontaktujte:
Tereza Knířová
Inspiro Solutions
tel.: +420 724 352 211
e-mail: tereza.knirova@inspiro-solutions.cz
Tisková zpráva ke stažení