Ve finále soutěže o Nejlepší školní oběd 2016, které se dnes uskutečnilo v Brně, zvítězilo zařízení školního stravování F-gastro catering z Vrchlabí. Tématem letos bylo kompletní bezmasé menu. Soutěž již sedmým rokem pořádá Společnost pro výživu, záštitu nad akcí převzal Magistrát města Brna a generálním partnerem je společnost makro. Stříbro si odnesla jídelna Základní školy a Mateřské školy Velký Beranov, na třetím místě se umístily kuchařky z 22. mateřské školy Plzeň.
Porotu i žáky základních škol okouzlila vítězná škola s menu složeným z polévky z farmářského trhu, houbového rizota s marinovanou červenou řepou, rukolou a parmazánem a fazolového brownies s banánem. Druhé místo obsadila Základní škola a Mateřská škola Velký Beranov s brokolicovou polévkou, paprikovým luskem plněným kuskusem, bramborovými gnocchi s restovanou zeleninou s rajčatovou omáčkou a bulgurem s ovocem jako dezertem. Bronzový pohár převzala 22. mateřská škola Plzeň, která soutěžila s dýňovou polévkou se smetanovým nočkem, vanilkou a žitným krutonem, cizrnovými kuličkami s červenou řepou, bylinkami a bio sezamovým semínkem, dvoubarevným batátovým pyré, glazovanou zeleninou, jogurtovým dipem s medvědím česnekem a domácím farmářským tvarohovým krémem s jahodami, chia semínky a mátovým cukrem.
„Souboj finálové desítky byl velmi vyrovnaný. Všechny školy do něho šly s velkým nasazením. Soutěžící vařili i z méně tradičních surovin, jako je pohanka, quinoa nebo rukola. Přestože musí dodržovat mnoho předpisů a letošní téma nebylo vůbec snadné, podařilo se jim připravit chutné a zajímavé pokrmy,“ hodnotí finálové kolo Anna Packová, hlavní organizátorka soutěže.
Každý ze soutěžních týmů tvořili vedoucí dané školní jídelny a jeden až dva pracovníci provozu. Na přípravu 20 porcí měly týmy dvě hodiny. Všechna přihlášená menu musela splňovat normou stanovený limit 34 korun za polévku, hlavní jídlo a dezert. Důležitým kritériem jsou také přísné nutriční nároky. Aby se menu mohlo přihlásit do soutěže, musí se nacházet na pravidelném jídelním lístku školní jídelny a patřit mezi oblíbené pokrmy malých strávníků. V prvním korespondenčním kole hodnotila zaslané obědy odborná porota. Posuzovala vhodnost použitých surovin a jejich vyváženost, nutriční hodnoty, technologický postup přípravy a samozřejmě i chuť a barevnou lákavost pokrmů.
„Soutěžící dnes předvedli obdivuhodný výkon, protože připravit celé menu za 34 korun a splnit veškeré požadavky na školní oběd není vůbec jednoduché. Navíc bezmasá jídla jsou náročnou disciplínou i pro šéfkuchaře. Některé z dnešních pokrmů by se mohly podávat i v restauracích. Na obědech bylo znát, že se jídelny snaží pracovat s kvalitními a čerstvými surovinami,“ sdělil Petr Stádník, člen poroty a šéfkuchař makro ČR, který má zkušenosti z několika michelinských restaurací. „Jídelny by obecně měly začít používat méně soli, cukru a mouky a vařit více s obilovinami nebo luštěninami. Soutěžní týmy jsou důkazem, že se jim to daří čím dál více.“
Do finálové poroty zasedli odborníci na výživu a stravování, zástupce Asociace kuchařů a cukrářů, zástupce generálního partnera velkoobchodu makro ČR a medií. Stejně důležitá však byla i účast dětských strávníků, pro které jsou obědy určeny v první řadě.
Rostoucí trend v zájmu o čerstvé a kvalitní suroviny potvrzuje i velkoobchodní síť makro ČR, kde nakupuje velká část českých školních jídelen. „Mezi našimi zákazníky z řad školních kantýn jsou stále oblíbenější čerstvé ryby, maso i zelenina,“ uvádí Petr Stádník. Nejčastěji kupované přílohy jsou pak těstoviny a brambory. „Kvalita každé kuchyně se odvíjí od toho, jaké ingredience používá. Bohužel je stále oblíbená i konzervovaná zelenina, která kuchařům usnadňuje přípravu. Na příkladu soutěžních obědů je vidět, že čerstvé suroviny jsou vždy lepší a ani školní jídelny se jim už nevyhýbají,“ uzavírá.