Bazalka
Ideální do středomořských pokrmů, jako jsou těstoviny, pizzy nebo saláty. Její chuť souzní s drůbežím masem a zvěřinou. V kombinaci se šalvějí a rozmarýnem je výborná také k rybám a na grilovanou zeleninu.
Tip: Z čerstvých listů, olivového oleje, česneku, soli, piniových oříšků a parmazánu vyrobíte chutné pesto, které se hodí nejen k těstovinám, ale i k sýrům, paštikám nebo masu.
Petrželka
V kuchyni má široké využití, používá se do pomazánek, omáček, dipů, vývarů i krémových polévek, hodí se do salátů, bramborových pokrmů, rýže, těstovin a ladí se všemi druhy masa včetně ryb.
Tip: Připravte si slavný bylinkový salát tabbouleh – hlavní roli v něm hraje nasekaná petržel, máta, bulgur, rajčata, olivový olej a citronová tráva.
Rozmarýn
Skvostně oživí drůbeží, vepřové a kuřecí maso, ale i pečené brambory. Jeho aroma je velmi výrazné a přílišné množství v pokrmech může způsobit nahořklou chuť.
Tip: Z rozmarýnu a panenského olivového oleje připravíte bylinkový olej, který využijete třeba na steaky.
Máta
Lze ji použít pro ozvláštnění chuti studených omáček nebo ji přidat k sýrům typu mozzarella, balkán a feta. Máta oživí i chuť lilku, grilovaného ovoce a podtrhne i celou řadu drinků.
Tip: dokonale se pojí s chutí tekuté čokoládové polevy, kterou můžete přelévat horké ovoce i mražené dezerty.
Koriandr
Perfektní do asijských jídel a salátů. Objevuje se v pomazánkách, dipech nebo omáčkách. Koriandr se vyznačuje specifickou chutí a ti, kdo ji úplně neholdují, ho v receptech nahrazují petrželovou natí.
Tip: Jako koření se používají i plody, ty chutnají po skořici a pomerančové kůře. Pokud se s koriandrem teprve seznamujete, postupujte pozvolna – je velmi výrazný.
Tymián
Doporučuje se ke grilované zelenině i rybám a masu, stejně jako na lilky, cukety nebo rajčata a papriky. Spolu s citronovou šťávou je ideální pro různé marinády, omáčky, polévky, zálivky i nápoje.
Tip: Tymián odpuzuje hmyz – položte pár snítek na parapet nebo je přidejte do domácího repelentu proti komárům.