Bylinky

Bylinky v kuchyni

Bylinky jsou nedílnou součástí moderní gastronomie a v kuchyni dokážou hotové zázraky. Ať už se jedná o čerstvé nebo sušené, dodají jídlu jedinečnou vůni, chuť i barvu. V makro naleznete široký sortiment bylinek, které využijete nejen při vaření, ale také v nápojích či pro dekoraci pokrmů. Přinášíme vám několik užitečných tipů, jak s bylinkami pracovat a jak z nich vytěžit maximum.

Čerstvé vs. sušené bylinky

Čerstvé bylinky mají intenzivnější vůni a jsou ideální pro studenou kuchyni nebo jako závěrečná tečka teplých pokrmů. Uchovávejte je v lednici zabalené do vlhké utěrky nebo ve sklenici s vodou.

Sušené bylinky jsou koncentrovanější a skvěle se hodí do dlouho vařených jídel, polévek a omáček. Skladujte je v uzavřených nádobách na suchém a tmavém místě, aby si zachovaly svou vůni a chuť.

Tip: Pokud používáte sušené bylinky místo čerstvých, snižte dávku přibližně na třetinu, protože jejich chuť je výraznější.

Jak bylinky správně používat

Načasování: Přidávejte bylinky ve správný čas. Čerstvé bylinky přidávejte až ke konci vaření, sušené na začátku.

Kombinace: Nechte bylinky vyniknout: Kombinujte je s ostatními ingrediencemi tak, aby zachovaly harmonii chutí. V pokrmech kombinujte maximálně tři druhy bylinek, aby se jejich chutě nepřebíjely.

Nástroje: K sekání bylinek používejte ostrý nůž nebo kuchyňské nůžky, aby si uchovaly co nejvíce šťávy. Pěstování: Pokud máte možnost, pěstujte bylinky doma v květináčích. Budete mít vždy čerstvé zásoby a můžete je snadno přidávat do pokrmů.

Sušení: Pokud máte přebytek bylinek, můžete je usušit a uchovat na později. Sušené bylinky si zachovají svou chuť a vůni.

Nejoblíbenější bylinky a jejich využití

Bazalka
Ideální do středomořských pokrmů, jako jsou těstoviny, pizzy nebo saláty. Její chuť souzní s drůbežím masem a zvěřinou. V kombinaci se šalvějí a rozmarýnem je výborná také k rybám a na grilovanou zeleninu.

Tip: Z čerstvých listů, olivového oleje, česneku, soli, piniových oříšků a parmazánu vyrobíte chutné pesto, které se hodí nejen k těstovinám, ale i k sýrům, paštikám nebo masu.

​Petrželka
V kuchyni má široké využití, používá se do pomazánek, omáček, dipů, vývarů i krémových polévek, hodí se do salátů, bramborových pokrmů, rýže, těstovin a ladí se všemi druhy masa včetně ryb.

Tip: Připravte si slavný bylinkový salát tabbouleh – hlavní roli v něm hraje nasekaná petržel, máta, bulgur, rajčata, olivový olej a citronová tráva.​

Rozmarýn
​Skvostně oživí drůbeží, vepřové a kuřecí maso, ale i pečené brambory. Jeho aroma je velmi výrazné a přílišné množství v pokrmech může způsobit nahořklou chuť.

Tip: Z rozmarýnu a panenského olivového oleje připravíte bylinkový olej, který využijete třeba na steaky.

Máta
Lze ji použít pro ozvláštnění chuti studených omáček nebo ji přidat k sýrům typu mozzarella, balkán a feta. Máta oživí i chuť lilku, grilovaného ovoce a podtrhne i celou řadu drinků.

Tip: dokonale se pojí s chutí tekuté čokoládové polevy, kterou můžete přelévat horké ovoce i mražené dezerty.

Koriandr
Perfektní do asijských jídel a salátů. Objevuje se v pomazánkách, dipech nebo omáčkách. Koriandr se vyznačuje specifickou chutí a ti, kdo ji úplně neholdují, ho v receptech nahrazují petrželovou natí.

Tip: Jako koření se používají i plody, ty chutnají po skořici a pomerančové kůře. Pokud se s koriandrem teprve seznamujete, postupujte pozvolna – je velmi výrazný.​

Tymián
Doporučuje se ke grilované zelenině i rybám a masu, stejně jako na lilky, cukety nebo rajčata a papriky. Spolu s citronovou šťávou je ideální pro různé marinády, omáčky, polévky, zálivky i nápoje.

Tip: Tymián odpuzuje hmyz – položte pár snítek na parapet nebo je přidejte do domácího repelentu proti komárům.​

Závěr

V makro naleznete široký výběr čerstvých i sušených bylinek pro vaše kulinářské experimenty. Inspirujte se našimi recepty s použitím bylinek a objevte nové chutě pro vaše pokrmy!